Krótka wycieczka do Anzio. Co warto tu zobaczyć będąc na jeden dzień?

Anzio to niewielkie miasto leżące zaledwie 70 km od Rzymu. Usytuowanie miasta w tak niedużej odlwgłości od jednego z najliczniej odwiedzanych miast uczyniło z niego atrakcję turystyczną regionu Lacjum. Mieszkańcy miasta oraz gminy zajmują się głównie rybołówstwem, jednak pozostałości z czasów starożytnych przetrwały do dziś i są atrakcją udostępnioną dla turystów. Pomimo wielu zniszczeń, których dokonały wojska Niemieckie w czasie II wojny światowej, niektóre ciekawe miejsca i nadmorskie wille budowane przez zamożnych obywateli, ocalały i zostały odrestaurowane.

Anzio Ciekawe miejsca

  1. Villa Di Nerone
    Przepiękne ruiny letniej rezydencji cesarzy Rzymu. Neron pisał tu poematy, jak dzięki niemu pięknie spalił się Rzym, którego tak nienawidził. Dziś to skalne runy oraz jedna z niewielu bezpłatnych plaż i jamy skalne, który kiedyś służyły Neronowi za łaźnie.
  2. Riserva Naturale di Tor Caldara
    Piękny lokalny obszar dzikiej przyrody z pozostałościami starych norników z czasów drugiej wojny światowej i rzymską wieżą. Bardzo wzruszające i zmieniające się od linii brzegowej. Miły spacer w ciepły dzień.
  3. Porto di Anzio
    Port z pięknymi widokami na morze, gdzie ryby kupuje się bezpośrednio od lokalnych rybaków, otoczony Rzymskimi ruinami wokoło.
  4. Blue Bay – Stabilimento Balneare Anzio
    Ten bardzo miły zakątek plaży idealny na relaks, leży pomiędzy wzgórzami Anzio i Morzem Śródziemnym. Czyściutka woda, dużo zielonych leżaków i o wiele mniej ludzi niż na innych plażach.
  5. Cimitero di Guerra di Anzio
    To jeden z dwóch brytyjskich cmentarzy w Anzio, utrzymane w bardzo dobrym stanie i oddające hołd poległym.

    Basilica di Santa Teresa
    Rzymskokatolicki kościół tytularny

Anzio stanowi jeden z głównych portów regionu Lancjum, z niezwykle bogata tradycja na stołach zarówno mieszkańców, jak i lokalnych restauracji. Będąc w tych rejonach, koniecznie trzeba spróbować kilku specjałów, do których z pewnością należą:
Karczochy przyrządzane po rzymsku z dodatkiem mięty i czosnku, Cielęcy sznycel po rzymsku z szałwią, lody z ricotty oraz espresso.