Italia w Polsce – jak tego dokonać?
Kto nie lubi makaronów, niech pierwszy rzuci kamieniem. Słoneczne Włochy, zapach świeżych pomidorów i oliwek, spacer o poranku wąskimi uliczkami i kawiarnie oraz restauracje na każdym ich rogu. Słynne tradycyjne słodkości, pyszne wina i wykwintne dania, owoce morze, a także nigdy nienudząca się nikomu pizza. W tym artykule skupmy się jednak na makaronach a dokładniej na marinara spaghetti. Jak zrobić samemu? Co znaczy ta nazwa? Dowiedzmy się!
Zakręcenie na talerzu – jak nie oszaleć
Długie nitki z początku wyprostowane, kręcą się na widelcu niczym koła w ruchu. Zwykłe spaghetti, a dostarcza tylu wrażeń naszym zmysłom. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze możemy znaleźć we Włoszech. O co jednak chodzi w nazwie „marinara”? Jest to sos. Gęsty sos na bazie aromatycznych, dojrzałych od słońca pomidorów, oregano, bazylii i tymianku, a także czosnku i cebuli, do którego dodawane są oliwki lub kapary, a także wino.
Ciekawe pomysły – jak je odblokować
Marinara spaghetti z dodatkami owoców morza jest naprawdę bardzo popularna i bardzo pyszna. Aby zrobić to cudne arcydzieło, należy czosnek i cebulę mieszać z rozgrzaną na patelni oliwą z oliwek do czasu aż cebula się zeszkli. Następnie trzeba dodać pomidory doprawione pieprzem, solą i ziołami oraz owoce morze, a także kapary lub oliwki. Później musimy dolać również trochę białego wina. Po ugotowaniu makaronu umieszczamy go na rozgrzanej patelni i mieszamy z resztą składników. Jeśli chcecie, aby danie było bardziej pikantne, wystarczy dodać chili czy też curry. Natomiast, żeby danie nabrało jeszcze więcej aromatu potrzeba dodać masła, które pięknie połączy się z czosnkiem, cebulą, ziołami i oliwą z oliwek. Tak przyrządzony posiłek to rarytas na miarę niejednego szefa kuchni. Przygotowanie go w domu nie zajmie dłużej niż przyrządzenie zwykłego, codziennego obiadu, a dostarczy nowych wrażeń. Pamiętajcie, że warto próbować nowych smaków. To, co wydaje się trudne do przygotowania, nie zawsze takie właśnie jest.